De juiste zorg op de juiste plek
De missie van Kempenhaeghe: expertise delen, zodat patiënten zo goed mogelijk geholpen kunnen worden, op de plek waar het kan.
Missie
De juiste zorg op de juiste plek. Het is de missie van Kempenhaeghe om patiënten zo goed mogelijk te helpen, op de plek waar het kan. Daarom deelt het expertisecentrum op het gebied van slaapgeneeskunde graag haar kennis en expertise met andere zorgprofessionals.
Paul Berger, directeur Cure van Kempenhaeghe: “Ik ben erg enthousiast over Leerslapen, omdat het zo goed aansluit bij onze missie om expertise uit te dragen. Hierdoor helpen we zorgprofessionals en patiënten vroegtijdig met onze kennis op de plek waar het kan. Dat past erg bij de rol die we als expertisecentrum in het zorgveld hebben. Het is ook een logische stap in onze dienstverlening. Het platform is bedacht om verwijzers laagdrempelig meer kennis over slaapproblemen bij te brengen. Dit gaat er toe leiden dat men beter in staat is om een diagnose te stellen en zelf een niet-medicamenteuze behandeling in te zetten. Hierdoor is men beter toegerust, zal het aantal verwijzingen afnemen en wordt patiënten eerder het beste perspectief geboden”.
Somnoloog-slaaptherapeut dr. Ingrid Verbeek van Kempenhaeghe: “Met Leerslapen bieden we huisartsen een alternatief voor behandeling met slaapmedicatie. De POH-GGZ speelt hierbij een belangrijke rol. Via het platform kunnen meer patiënten toegang krijgen tot CGT-i, de bewezen effectieve behandeling van langdurige slaapproblemen”.
Doel
Betere diagnose en behandeling, minder verwijzingen
Veel huisartsen beseffen het belang van behandeling, maar hebben niet de tijd of alle kennis om deze behandeling zelf te geven. Daarom begon Kempenhaeghe al jaren geleden met onderzoek naar mogelijkheden om huisartsen te ondersteunen bij diagnostiek en behandeling van insomnie. Kempenhaeghe heeft de kennis om zorgverleners op te leiden en zet die kennis graag in. Met Leerslapen helpt Kempenhaeghe huisartsen en zorgprofessionals in de GGZ om een betere diagnose te kunnen stellen en om zelf een behandeling in te zetten. Tegelijkertijd leren zij door te verwijzen op het moment dat dat nodig is. Zo worden onnodige doorverwijzingen voorkomen en obstakels uit de keten weggehaald.
Ontstaansgeschiedenis
In 2016 heeft Kempenhaeghe somnoloog-slaaptherapeut dr. Ingrid Verbeek als slaapexpert deelgenomen aan het project Slaapstraat. Het plan voor Slaapstraat ontstond op initiatief van verschillende Utrechtse zorgverleners. In samenwerking met de Hersenstichting ging Slaapstraat Utrecht in 2017 van start. Slaapstraat is een zorgprogramma dat huisartsen faciliteert bij de aanpak van slaapproblemen om slaapzorg in de huisartsenpraktijk te verbeteren. De implementatie van Slaapstraat is geëvalueerd door de onderzoeksgroep van Annemieke van Straten (VU).
De belangrijkste bevindingen waren dat diagnostiek van slaapproblemen sterk verbeterde en dat patiënten dit erg prettig vonden. Huisartsen herkenden slaapproblemen eerder en patiënten kregen minder vaak slaapmedicatie voorgeschreven. Cognitieve gedragstherapie voor insomnie (CGT-i) werd helaas nog weinig toegepast. De conclusie was dat er meer aandacht nodig is voor brede implementatie van CGT-i, onder andere door gerichte training van POH-GGZ.
Annemieke en Ingrid hebben een gezamenlijke missie: goede slaapzorg in Nederland, toegankelijk voor iedereen. Zij werken daar beiden al jaren aan. Annemieke heeft samen met Jaap Lancee (UvA) de online module i-Sleep gemaakt en onderzocht. Ook in de huisartsenpraktijk is een door POH-GGZ aangeboden CGT-i middels i-Sleep zeer effectief op het verbeteren van slaapklachten (van der Zweerde et al., 2020). In 2022 is met subsidie van de Hersenstichting een vervolgproject gedaan ‘Beter slapen in de eerste lijn: vervolg Slaapstraat’. Het project richtte zich op landelijke implementatie in de praktijk en borging, gebaseerd op de resultaten van de evaluatiestudie Slaapstraat. Doel van het project was toegang tot deze effectieve vorm van therapie te verbeteren.
Het platform Leerslapen is opgeleverd met:
- Toegang tot i-Sleep
- Online CGT-i training
- Ondersteunend materiaal (met o.a. hulpkaarten voor mensen met beperkte gezondheidsvaardigheden)
Het projectteam bestond uit wetenschappers en slaapdeskundigen: Annemieke van Straten (projectleider), Audry Kenter (projectmedewerker), Stephanie van Emmerik en Bart van Pinxteren (Slaapstraat) en Kees Vleer, Martin Hofman en Ingrid Verbeek (Kempenhaeghe).
Over ons
Dit online platform is in beheer van het Centrum voor Slaapgeneeskunde Kempenhaeghe. Het is opgezet in samenwerking met de Vrije Universiteit Amsterdam (VU), Slaapstraat en de Hersenstichting. Het platform Leerslapen biedt eerstelijns en tweedelijns zorgprofessionals handvatten waarmee zij patiënten met chronische slaapproblemen (insomnie) beter kunnen behandelen.